• Vitnjul

    Foto: Mikael Båth, Ixnix

  • Vitnjul

    Foto: Mikael Båth, Ixnix

  • Mittibergtjärn

    Foto: Mikael Båth, Ixnix

Närlederna

Närlederna

Ammarnäs erbjuder ett stort antal olika leder för dagsturer uppe på fjället samtidigt som det finns fina leder i det direkta närområdet för de som inte vill eller kan vandra uppe på fjället. Genom att ha Ammarnäs som bas med all bekvämlighet blir vandringarna lätta och man återvänder till byn framåt kvällen. Ammarnäs är också portalen till Vindelfjällens Naturreservat som är Europas största reservat! Inom reservatet finns 70 mil av leder och 26 stugor och kojor att övernatta i! På bilden syns några av dom leder som utgår från Ammarnäs naturum.
Ammarnäs naturum är utgångspunkten för närlederna och där finns också ledbeskrivningar, information och erfarna guider.
 
Vindelvaggeleden

Vindelvaggeleden

Vindelvaggeleden går från Ammarnäs genom Vindelfjällens naturreservat till Krokstrand i Norge. Det är den gamla handelsleden som förr användes när man skulle till Mo i Rana. Vandringen bjuder på en stor variation i landskapet och har övernattningsstugor som ger lätta dagsetapper. Vindelvaggeleden är ett utmärkt alternativ om man vill göra en veckovandring med lätt packning och bekväma övernattningar.
Kungsleden

Kungsleden

Kungsleden, genom Lapplands fjällvärld, börjar i Abisko och slutar i Hemavan efter drygt 40 mil. Ammarnäs är en naturlig plats för att vila fötterna en dag eller två om man vandrar hela leden. Sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan passar utmärkt om man vill göra en lite kortare vandring och kanske flyga tillbaka till utgångspunkten med ett reguljärt helikopterlyft. Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan är 78 km och Ammarnäs är den naturliga startpunkten för en veckovandring till Hemavan.
Fem bemannade stugor längs vägen, såväl vinter som sommar, gör att du kan packa din ryggsäck lätt och enkelt.